Wat is debiteurenadministratie?

Debiteurenadministratie

Wanneer je aan de financiën van jouw bedrijf denkt, zijn de eerste dingen die in je opkomen de cijfers over inkomsten, uitgaven, winst en verlies. Als je echter echt wilt begrijpen hoe jouw bedrijf het doet en hoe je het kunt laten groeien, moet je overwegen meer te weten te komen over debiteuren. Debiteuren zijn het equivalent in contanten van alle uitstaande schulden die klanten jou verschuldigd zijn. Omdat het gaat om geld dat aan jouw bedrijf verschuldigd is, is debiteurenbeheer een belangrijke factor in je algemene financiële gezondheid – hoe meer debiteuren, hoe beter af je bent.

Wat houdt debiteurenadministratie precies in?

De debiteurenadministratie van een bedrijf is een overzicht van alle schulden van klanten en cliënten aan dat bedrijf. De debiteurenadministratie omvat alle facturen die nog niet zijn betaald, evenals credit-cardsaldo’s of openstaande cheques. Debiteuren zijn een van de weinige activa die een bedrijf kan gebruiken om zijn financiële gezondheid te bepalen. Als een bedrijf 500.000 dollar aan debiteuren heeft, dan kan het vijf maanden werken zonder dat er inkomsten binnenkomen. Het is ook een goede manier om te zien of jouw debiteuren achterlopen met hun betalingen – als je debiteurensaldo 300.000 euro is en jouw verkoop voor het lopende jaar 1 miljoen euro, dan heb je 30% van jouw betalingspijplijn gemist.

Debiteurenadministratie

Jouw debiteurenadministratie uitbesteden?

Ook kan jij jouw debiteurenadministratie uitbesteden. Je beste kans is om mensen in jouw bedrijfstak om aanbevelingen te vragen. Zij zullen weten welke bedrijven ervaring hebben met debiteurenbeheer en welke niet. Als je bijvoorbeeld een technisch bedrijf opstart, kan je het beste eerst aanbevelingen aan technische ondernemers opvragen voordat je bedrijven benadert die gespecialiseerd zijn in andere sectoren.

Vragen om een lijst van referenties is ook belangrijk. Je zou een achtergrondcontrole willen uitvoeren op al deze referenties voordat je met een van hen in zee gaat zodat je goed kunt bepalen welke legitiem zijn en welke niet.